New Article

Hur man flyttar en soffa genom en smal dörr

 Svårigheten att flytta en soffa genom en smal dörröppning är ett vanligt problem som många möter när de flyttfirma till ett nytt hus eller efter köp av en ny soffa. Soffor verkar alltid vara för stora för öppningen, ett problem som förvärras av utskjutande ben, armar och ryggstöd. Men med lite kunskap och planering, kanske du bara kan klämma in din soffa genom en dörröppning som inte ser ut som att den kommer att tillåta biten att passera igenom.

move your sofa


Verktyg och tillbehör du behöver

 • Måttband
 • Anteckningsblock och penna
 • Sladdlös borr och borrbits
 • Spik eller annat vasst föremål
 • Hammare
 • Säkerhetsglasögon
 • Brukskniv
 • Kofot
 • Tång
 • Arbetshandskar
 • Stor handduk
 • Lyftband

Titta nu: Hur man flyttar en soffa genom en smal dörr

Instruktioner

Ta bort kuddar

Två starka personer behövs för detta projekt eftersom även en liten soffa kan väga så mycket som 100 pounds. Sleeper soffor och många konventionella soffor kan väga 350 pounds eller mer. Om benen lätt kan tas bort, gör det först. Om inte, låt dem vara kvar nu. Ta bort kuddar, kuddar och alla främmande föremål från soffan.

Mät soffans mått

Mät yttermåtten på soffan med måttbandet och anteckna alla mått. Eftersom du är intresserad av soffans absoluta maximala storlek, använd framkanter som referenspunkter. För höjd, förläng ut måttbandet från golvet till den högsta punkten på baksidan av soffan. För bredd, mät från en soffarm till den motsatta armen. Var noga med att identifiera punkterna längst bort och mät mellan dem. För djup, mät framifrån och bak.

Mät storleken på alla öppningar

Oavsett om du behöver flytta din soffa genom ett trångt utrymme, som en dörröppning, eller genom en hall, trapphus eller hissdörrar, måste du först veta måtten på gångarna. Använd ditt måttband för att mäta både höjden och bredden på öppningarna. Skriv ner måtten på ett anteckningsblock.

Korrelera soff- och öppningsstorlekar

Det är viktigt att planera på papper innan du tar upp soffan. Detta hjälper dig att undvika skador och skador på hemmet. Om soffan är mindre än 80 tum bred är den en bra kandidat för att flytta vertikalt eftersom de inre och yttre dörröppningarna vanligtvis är 80 tum höga, inklusive dörrstopp. Om soffan är antingen 29 tum hög eller djup, kan den vanligtvis flyttas horisontellt genom en dörr, eftersom innerdörröppningarna vanligtvis är 29 1/4 tum breda och yttre dörröppningar 35 tum breda, inklusive dörrstopp.

Ta bort dörrarna

Det är oftast bäst att ta bort innerdörrar innan du flyttar soffan. Innerdörrar är lätta och lätta att ta bort utan att skruva loss gångjärnen från vare sig dörren eller dörrkarmen.

För att ta bort en dörr, knacka ut gångjärnssprintarna med en spik eller annat vasst föremål, knacka uppåt från botten. Dra ut varje stift hela vägen ut och flyttfirma i stockholm sedan dörren i sidled för att ta bort den från gångjärnen.

Om du inte vill ta bort dörren eller känner att det är onödigt, måste du ta ditt första mått från en dörrstopp till dörrens närmaste kant när den öppnas så långt det går. Att hålla dörren på plats minskar dörröppningens bredd med så mycket som 1 1/4 tum.

Ta bort dörrstopp och gångjärn (tillval)

Om du fortfarande behöver extra utrymme för att flytta soffan genom öppningen kan du ta bort dörrstoppar och dörrgångjärn.

Dörrstoppare är listerna på insidan av en dörrkarm som håller dörren stadigt på plats när den är stängd. Att ta bort dörrstopparna på sidorna kan få dig 1/2 tum om en dörrstopp tas bort och 1 tum om båda dörrstopparna tas bort. Om du tar bort det övre dörrstoppet vertikalt kommer du att få ytterligare en 1/2-tums höjd.

Att ta bort dörrgångjärn hjälper dig att få 1/2 tums dörrbredd. Att ta bort gångjärnen hjälper också till att förhindra skador på åtsittande soffor. Använd den sladdlösa borren och medbringaren för att ta bort skruvarna och ställ gångjärnen åt sidan.

Flytta soffan horisontellt eller vertikalt

Varje förflyttare bör bära handskar och lyfta soffan i ramen, när det är möjligt. För tunga soffor kan det vara nödvändigt för båda flyttarna att bära lyftband. Om du har bestämt att soffan kan flyttas vertikalt, ställ soffan på ända, med en handduk under för att skydda sofftyget. Skjut soffan mot dörren och flytta den sedan rakt genom dörröppningen eller i en krokrörelse med antingen ryggen eller sätet in genom dörren först. Om soffan kan flyttas horisontellt och plant, bär du helt enkelt soffan rakt ut i ett plant läge.

Flytta soffan diagonalt (valfritt)

Om andra metoder misslyckas, kan en soffa ibland flyttas på ett diagonalt sätt. Först plockar båda flyttarna upp soffan i var sin ände. Sedan lutas soffan framåt 45 grader så att den första som flyttar kan haka fast den främre soffarmen runt dörren. Resten av soffan följer med i en typ av korkskruvsrörelse. Denna metod kräver extrem styrka och kan vara omöjlig för många människor att utföra eftersom mycket fram och tillbaka manövrering krävs.

Ytterligare tips om soffflytt

 • Om ditt hus har heltäckningsmattor från vägg till vägg och du behöver extra vertikal höjd, kan du snabbt ta bort mattor runt dörrområdet. Baslister måste först tas bort. Mattsömmar kan behöva delas.

 • Ofta kan du anlita en flyttfirma eller en möbeltekniker för att helt eller delvis demontera soffan, flytta den och sedan återmontera den inne i önskat rum.

 • Var noga med att mäta alla korridorer och andra passager som leder till slutdestinationen. I många fall är dörröppningen bara det första hindret. Dörrar leder vanligtvis till korridorer, vilket ger dig ett smalt utrymme när du väl kommer in genom dörren. Visualisera hur soffan kommer att ta sig in genom dörren samt utrymme direkt utanför.

 • Om du tycker att soffan är för tung, anlita proffs flyttfirma för att göra det åt dig.

 • Det hjälper att ha en tredje person till hands för att bana väg när du och en annan person flyttar soffan.

Inga kommentarer