Dis

New Article

När är tandvärk en nödsituation?

 

Är tandvärk en tandvårdsnödsituation?

Undrar du om din tandvärk kräver omedelbar vård? Tror du att du kan behöva akut tandvård av en tandläkare på stockholm Center? Teamet på Eliva Dental diskuterar alltid din munhälsa och svarar på alla frågor du kan ha.

Dental


De vanligaste orsakerna till tandvärk

Det finns några vanliga orsaker till tandvärk, enligt följande.


  • Kavitet – Allvarliga hålrum äter bort de hårda lagren av emalj och dentin som omger dina tänder. När de är tillräckligt djupa kan de orsaka smärta när du äter och tuggar, särskilt när du äter mycket söt mat.

  • Infekterad tand – Ett obehandlat hålrum kommer att resultera i en infektion i din tand. När nerverna inuti din tand dör, kommer detta att orsaka dig allvarlig smärta och obehag, vilket vanligtvis åtföljs av tandkänslighet och svullnad av tandköttet nära det infekterade området.

  • Oralt trauma – Om du upplever en hård träff i en kontaktsport, en halka och fall eller något annat trauma som resulterar i en tandskada, kan smärtan i käken och tandköttet kännas som en tandvärk. Det är också möjligt att en eller flera av dina tänder har spruckit eller gått sönder.

  • Tandgnissling (bruxism) – I vissa fall kan allvarlig och långvarig tandgnissning belasta ligamenten och rötterna på dina tänder, vilket kan göra att de gör ont. Om du tror att du gnisslar på tänderna bör du genast uppsöka en tandläkare för att förhindra ytterligare smärta och skador på dina tänder.

Beroende på orsaken till din tandvärk kan du behöva behandling med en rotbehandling, fyllning eller till och med ett nattskydd för att förhindra tandgnissling.

När är en tandvärk en tandvårdsnödsituation?

Om du har en tandvärk som varar mer än 1-2 dagar och orsakar dig mycket smärta eller obehag, har du en tandläkarnödsituation. Detta indikerar vanligtvis en avancerad hålighet eller en infekterad tand.


Utan ordentlig vård kommer ditt tillstånd bara att bli värre. När infektionen fortskrider kommer pulpan som stöder insidan av din tand att fortsätta att dö, vilket orsakar outhärdlig smärta och obehag. Så småningom kommer hela tanden att dö. Den kan falla ut av sig själv, eller så kan den döda tanden helt enkelt stanna kvar i din mun tills den dras.

Fördelarna med omedelbar akutvård för tandvärk

För det första och viktigast av allt, att få akut tandvård för tandvärk ger dig lindring från smärtan och obehaget i ditt tillstånd. Dr. daniel kan fastställa orsaken till din tandvärk och vidta nödvändiga åtgärder för att lösa ditt problem.


Inte bara det, utan att få hjälp mot tandvärk direkt kan hjälpa till att förhindra ytterligare kostsamma komplikationer. Till exempel, om du inte får en rotfyllning för en infekterad tand, kan den dö och kräva extraktion och ersättning med en tandprotes, tandbro eller tandimplantat. Dessa procedurer är mycket mer kostsamma och invasiva jämfört med snabba ingrepp med en rotfyllning.


Slutligen kommer du att dra nytta av sinnesfrid. Efter behandlingen kommer du att veta att ditt tandproblem är under kontroll och du kan återgå till ditt dagliga liv utan att oroa dig för din munhälsa.


Få den vård du behöver för din tandvärk i Stockholm Center!

På Eliva Dental betjänar vi Stockholm Center, Tandläkare Östermalm, Tandläkare Odenplan med omnejd med sakkunnig akut tandvård och möten samma dag. Kontakta oss nu på 010 – 777 11 11 för att boka tid.


Inga kommentarer