Dis

New Article

När ska jag träffa en gynekolog?

 

När ska en kvinna börja träffa en gynekolog?

Med flera val inom vårdgivare och specialiteter kan det vara förvirrande att avgöra vem man ska träffa och när. Som en OB-GYN-leverantör är en av de vanligaste frågorna jag hör från patienter: "Vilka är skillnaderna mellan de tjänster som erbjuds av en gynekolog odenplan kontra en familjeläkare?" Det näst vanligaste är: "När ska min dotter börja träffa en gynekolog kontra hennes barnläkare eller familjeläkare?" Båda dessa är utmärkta frågor. Men svaren är inte så enkla som man kan hoppas.

Gynecologist


Gynekologi eller familjemedicin?


Båda avdelningarna kan genomföra förebyggande hälsoundersökningar för kvinnor. Båda avdelningarna kan screena för hälsosjukdomar. Så när träffar du en gynekolog och när ska du träffa en familjeläkare?


Familjemedicin är bäst lämpad om:


  • Du har ett kroniskt medicinskt tillstånd som kräver medicinering eller regelbundet labbarbete. Exempel skulle vara diabetes, högt blodtryck eller kolesterol och kronisk smärta.
  • Du har ett akut tillstånd som kan kräva antibiotika. Exempel inkluderar öroninfektioner, halsfluss, cellulit eller övre luftvägssymtom.
  • Du har någon ny debut av smärta eller nyligen skadad.

Gynekologi är bäst lämpad om:


  • Du har några frågor eller funderingar angående det kvinnliga reproduktionssystemet. Detta inkluderar bröst, livmoder, äggstockar och vulva. Det kan också inkludera vissa urologiska eller gastrointestinala symtom.
  • Du har frågor eller problem om menstruation, graviditet, fertilitet eller preventivmedel.
  • Du har några problem med sexuell hälsa. Exempel inkluderar libido, smärta eller missbruk.
  • Du söker en förebyggande hälsoundersökning och åldersanpassade undersökningar.

Det finns viss överlappning i tjänster som tillhandahålls av familjemedicin och gynekologi. Exempel kan vara preventivmedel, sköldkörtelstörningar och humörförändringar. I dessa fall är det bäst att börja med den du känner dig mest bekväm med, och sedan kan den leverantören vägleda dig vidare om de inte helt kan ta itu med dina problem.

Vid vilken ålder bör en kvinna träffa en gynekolog?


Mellan åldrarna 11 och 18 kan en kvinna potentiellt träffa en barnläkare, en familjeläkare och/eller en gynekolog. Majoriteten av hälsovårdsbehoven kan tillgodoses av familjeläkare eller pediatriska leverantörer. Det finns dock fall då det skulle vara lämpligt att låta en yngre patient träffa en gynekolog, till exempel:


  • Försenad pubertet (inga bröstvävnadsförändringar före 14 års ålder) eller försenad menarche (inga menstruationscykler före 16 års ålder)
  • Smärtsamma menstruationscykler, speciellt om man saknar skola eller aktiviteter på grund av symtom
  • Kan inte bära tampong
  • Eventuella sexuella hälsoproblem eller behov av preventivmedel

När ska man börja utstryk


Det är viktigt att förstå rekommendationer för cellprovsscreening har förändrats flera gånger under det senaste decenniet. Som ett resultat av detta är många mammor fortfarande osäkra på när deras dotter ska påbörja denna screening. Den nuvarande rekommendationen är att påbörja cellprovskontroller vid 21 års ålder, oavsett sexuell aktivitet eller behov av preventivmedel.


Det finns tillfällen då en bäckenundersökning (utvärdering av könsorganen) kan vara motiverad, men detta är inte för cellprovsscreening. Dessutom rekommenderas vaccination mot humant papillomvirus (HPV) under tonåren för att förhindra livmoderhalscancer i framtiden. Din vårdgivare kan ge dig mer information om HPV-vaccination vid ditt möte.


Inga kommentarer