Dis

New Article

10 körtips för nya elever

 Några grundläggande tips för att ha den bästa tiden i en bil samtidigt som du tänker på din säkerhet och omgivning

När man ska lära sig att köra bil för att gå med oss trafikskola östermalm är det många saker som måste tänkas på. I själva verket, oavsett om det är en nybörjare eller en erfaren förare, är det mycket viktigt för alla att vara riktigt försiktiga bakom ratten. 

Nedan ger vi dig en lista med 10 grundläggande regler som du bör ha i åtanke. Den här listan riktar sig till personer som lär sig att köra bil och är ganska nya på det. Men tillsammans med dem är det också en påminnelse till alla övade förare också eftersom det oftast är de som tenderar att glömma de grundläggande spelreglerna och orsaka bråk på vägen. Läs vidare för de grundläggande " gör och inte " för körning.

trafikskola östermalm


Bekanta dig med din bil

Det första och främsta du bör göra innan du börjar köra är att bli bekväm med din bil. Bekanta dig med grunderna i bilen i teorin innan du börjar köra den. Lär dig vad en koppling gör, förstå växlingsarrangemangen och lär dig fakta som att man aldrig ska växla till en lägre växel i högre hastighet och att det alltid är bättre att låta bilen stanna innan du byter till backning.

orrigera din sittställning

Det näst viktigaste som en amatörförare bör lära sig är sittpositionen. Även vissa lärda förare placerar sig inte korrekt och saknar därmed komfort och kontroll, vilket ökar sannolikheten för olyckor. Se till att du sitter rakt, med rygg och rumpa kuperade av sätets design, vilket hjälper till att förhindra ryggskador.

Förarsätet bör ställas i ett läge där du enkelt och bekvämt kan se runt omkring. Man brukar säga att höjden på sitsen ska vara sådan att dina ögon är i halva vindrutans höjd. I längdriktningen ska sätet vara i ett läge där dina knän inte sträcks för mycket när du trycker ner pedalen hela vägen. Sitt upprätt och böj dig inte framåt.

Undvik distraktioner

När du väl sitter i förarsätet, var uppmärksam, justera speglarna, använd säkerhetsbältet och håll trafikreglerna i åtanke. Undvik distraktioner medan du kör eftersom stadsvägarna är fulla av potentiella olyckor som väntar på att hända. Därför måste du hålla blicken och uppmärksamheten fokuserad på vägen för varje sekund. Två mest grundläggande regler innan du börjar köra: använd inte en mobiltelefon när du kör, och drick inte och kör inte. Tillsammans med dessa regler bör nya förare särskilt undvika att äta, skruva upp musiken till en mycket hög volym och ägna sig åt detaljerade samtal medan de sitter vid rodret. Var också uppmärksam på att köra i ditt körfält och inte glida mellan dem, vilket också kan hända helt enkelt genom att defekterna på vägen gradvis justerar din styrposition.

Justera din sits med avseende på pedalerna

Vi kan inte nog betona hur viktigt det är att få sin plats rätt placerad, så vi nämner det två gånger. Sätet ska alltid ställas in i förhållande till pedalerna. Tryck ned bromsen helt med höger fot och tryck ner kopplingen, detta bör göras på ett sätt så att medan du trycker ner pedalerna helt, förblir knäna böjda i cirka 120 grader.

Rattposition

Trots vad vissa kanske föreslår finns det inget korrekt sätt att hålla i en ratt. Det beror på hur du vill hålla den för att ha maximal kontroll över hjulet. De flesta undersökningar visar att positionen "klockan 10 och klockan 2" är en bra utgångspunkt för alla nya förare. Det är väldigt viktigt att hålla i ratten rätt för att ha bästa kontroll över styrningen och i sin tur bilen.

Kom ihåg att använda blinkers

Förstå vikten av blinkers. När du väl är på vägen är du en bland många, därför är det mycket viktigt att du larmar fordonen runt omkring dig när du ska svänga. Att använda signaler hjälper till att rädda många missöden på vägen. Kom ihåg att indikera INNAN du behöver vända och inte SOM du vänder dig, vilket ger andra runt omkring dig tid att reagera.

Överfart inte

Den vanligaste frestelsen när man sitter bakom ratten är att sätta fart. Det är mycket viktigt att du först bekantar dig med bilen innan du börjar köra med högsta tillåtna hastighet, särskilt på motorvägar.

Håll ett stort avstånd till andra fordon

Idag har bilarna mycket kraftfulla bromssystem med ABS som standard i nya bilar men trots det bör man hålla ett hyfsat avstånd till fordonet som rör sig framför. Detta ger dig tid att reagera om något går fel. Du kanske är väldigt artig mot trafikreglerna, men det betyder inte att de andra också är det. Idag är det bästa sättet att köra säkert att vara en defensiv förare snarare än en aggressiv förare.

Överanvänd inte hornet

Horn är till för att varna förarna runt dig, inte för att ta bort din frustration. Oftast kan överdriven användning av horn irritera förarna runt omkring och orsaka onödiga problem. En arg förare runt dig kan orsaka många problem på vägen.

Håll dig lugn när du kör

Låt inte ditt humör påverka ditt sätt att köra, särskilt om du är nybörjare. En drift i ilska bör inte tvinga dig till överhastighet och ett gott humör betyder inte att du har friheten att slingra sig mitt på vägen.

 

Hur lång tid tar det för mig att lära mig köra bil?


Hej, det är aldrig för sent att sätta sig bakom ratten! Hur lång tid det tar att lära sig att köra bil varierar från person till person, men i genomsnitt tar det cirka 45 timmars körlektioner och ytterligare 22 timmars träning.

Om detta verkar stressande, frukta inte! Så här tar du ditt körkort:

  • Anmäl dig till en statligt godkänd Körskola Stockholm
  • Säkra ditt elevtillstånd om din stat kräver det
  • Slutför det antal timmar som krävs bakom ratten
  • Ansök om ditt körkort
  • Klara vägprovet

Du har det här! När du har fått ditt körkort vill du handla en bilförsäkring.


Inga kommentarer