Dis

New Article

Risk 1-kursen

 

Hur det fungerar

Risk 1 (eller "Riskettan") är den första delen av en obligatorisk, tvådelad riskutbildning som alla förare måste genomföra enligt svensk lag. Risk 1 är den teoretiska komponenten.


Risk 1 är 3 timmar lång och genomförs i en grupp om max 16 deltagare.


Vi kör Risk 1 på engelska på halkbana stockholm i många städer runt om i Sverige.

Riskettan


Innehållsförteckning

  • Vad är Risk 1-kursen?
  • Risk 1 för motorcykelkörkort!
  • Vad händer i en Risk 1-kurs?
  • Vad bör du veta efter Risk 1?
  • Finns det några krav för att göra Risk 1?
  • Vad händer efter Risk 1?



Vad är Risk 1-kursen?

Som namnet antyder täcker Risk 1 risker i trafiken, särskilt de risker som härrör från ditt eget agerande som förare.

Båda riskkomponenterna finns som en del av regeringens incitament "Nollvision" . Zero Vision lanserades 1997 och syftar till att eliminera trafikrelaterade dödsfall och allvarliga skador. Projektet sätter stor press på trafikinfrastruktur, trafiklagar och framför allt enskilda förare.

Riskettan Bil är den teoretiska delen av utbildningen och är obligatorisk för alla förare. Kursen tar upp riskerna med alkohol, droger, trötthet och andra scenarier som kan försämra din körförmåga.

Risk 1 för motorcykelkörkort!

Motorcykelförare måste också genomgå en riskutbildning för att få sitt körkort. Denna kurs är separat från bilriskutbildningen. Det innebär att du kommer att behöva ta Motorcykelriskutbildningen även om du tidigare har gått Bilriskutbildningen. Olycksrisken för motorcykelförare är betydligt högre än för de som kör bil och därför är utbildningen annorlunda för att spegla det.

Vad händer i en Risk 1-kurs?

Vi har ett nära samarbete med ledande konferensanläggningsleverantörer i varje stad, vilket gör att kursen alltid hålls i fantastiska och moderna lokaler, oftast i hjärtat av staden. Vi ordnar våra kurser så te, kaffe, vatten, snacks och en smörgås tillhandahålls (vi tillgodoser de flesta matintoleranser också!)

Pris, tid och plats för kurserna varierar mellan städer, så kolla in vår bokningssida eller vår app 'Mitt Körkort' för att hitta en kurs som passar dina behov!

Du kommer att gå Risk 1-kursen tillsammans med upp till 15 studenter.

Utbildningen krävs på minst 180 minuter (3 timmar), plus raster och diskussioner. Räkna med 3,5 – 4 timmar totalt.

Vad bör du veta efter Risk 1?

Efter Risk 1 ska du känna dig utbildad i hur alkohol, droger och trötthet påverkar din kropp och din körförmåga. Du bör inse de potentiella konsekvenserna om du kör påverkad, samt hur du bäst minimerar dessa risker. Du kommer också att lära dig om:

  • olika lagar och förordningar

  • vilka demografiska grupper tenderar att ta mer risker än andra

  • hur stress, att prata i telefon eller distraherande passagerare kan påverka din körförmåga.

 

Finns det några krav för att göra Risk 1?

Inga förkunskaper behövs för att bli godkänd på kursen. Du behöver inte heller körkort (det gör du för att köra bil dock!)

Du kan boka din Risk 1 när du vill, men vi rekommenderar att du har några körlektioner bakom bältet för att bättre förstå scenarierna i kursen.

Våra föreläsare har som mål att göra kursen inspirerande och lärorik, men det krävs också att deltagarna tar till sig den information de får och använder den i engagerande diskussioner under kursen för att få ut så mycket som möjligt av den!

För att klara Risk 1-kursen måste du vara närvarande och aktiv under hela kursen. Du ska också delta i diskussioner som föreläsaren föranleder.

Vad händer efter Risk 1?

Vi kommer att anmäla din närvaro till Transportstyrelsen. Från denna tidpunkt är Risk 1-komponenten giltig i 5 år, vilket innebär att du har upp till 5 år på dig att få din licens. För att klara Riskutbildningen helt måste du också slutföra din risk 2 stockholm (praktiskt).

Båda komponenterna måste vara klara innan du går till ditt körkortsprov!


Inga kommentarer