Dis

New Article

Hur aktiv ventilation fungerar

 Aktiv ventilation är ventilation som tillhandahålls mekaniskt – till exempel genom fläktar, spiskåpor och hel bostadsventilation. Dessa system körs på el – ju större systemet är och ju fler komponenter, desto mer ström kommer det att använda.

Ett välisolerat, väldesignat hem behöver kanske bara använda aktiv ventilation för rum där extra fukt genereras (badrum, tvättstuga och kök), medan passiv ventilation kommer att räcka för att upprätthålla luftkvaliteten genom resten av ditt hem.

Aktiv ventilation kan också behövas för att få in varm luft till svalare, fuktiga utrymmen såsom rum i söderläge – till exempel genom värmeöverföring system.

Mycket lufttäta hem kan behöva installera ytterligare ventilation för att säkerställa tillräcklig ventilation (men inte för mycket) äger rum.

ventilation


Fläktar/spiskåpor

Fläktar tar snabbt bort fuktig luft från badrum, toaletter och tvättstugor. Spiskåpor gör samma jobb för kök. Om ditt hus är mycket lufttätt kan du behöva öppna ett fönster på motsatt sida av huset lite för att fläktarna  ska fungera som de ska.

Det är viktigt att välja rätt storlek på fläkten för jobbet. En fläkt som är för liten tar inte bort tillräckligt med fuktig luft för att hålla ditt hem torrt. En fläkt som är för stor kan skapa drag. För ett typiskt badrum eller toalett bör en ventilationshastighet på 25 liter per sekund räcka. Håll kanalens längd så kort som möjligt och undvik skarpa böjar.

Fläktar bör placeras så nära fuktkällan som möjligt. De måste ventileras ut, annars hamnar den fuktiga luften i ditt takutrymme och skadar din isolering och takkonstruktion.

Eftersom utsugsfläktar tar bort fuktig luft men inte tar in frisk luft för att ersätta den, behöver du något annat sätt att få in frisk luft i rummet. Genom att placera luftventiler på motsatt sida av rummet från fläkten, eller lätt öppna dörrar eller fönster, kan du uppmuntra luftflödet.

Hela husets ventilationssystem

För de flesta inomhusutrymmen kräver bygglagen att öppningsbara fönster eller andra öppningar mot utsidan ska vara minst 5 procent av golvytan. I övrigt krävs aktiv mekanisk frånluft för att komplettera den passiva ventilationen.

Hela husets ventilationssystem kan vara användbara för att få in frisk luft och motverka kondens i moderna lufttäta hus. Det finns två huvudtyper av ventilationssystem för hela huset:

  • övertryck eller ventilationssystem för takhålrum

  • ventilationssystem med balanserat tryck eller värmeåtervinning.

Övertryck eller ventilationssystem för takhålrum

Övertrycks- eller takhål ventilationssystem är den vanligaste typen som finns i Nya Zeeland. De för filtrerad luft från takutrymmet in i huset genom en enda eller flera takventiler. Detta positiva tryck tvingar luft att läcka ut genom luckor i byggnadsskalet – särskilt runt fönster och dörrar. Prestandan hos dessa system beror på storleken på fläktarna, fördelningen av takventilerna i hela huset och hur tätt ditt hem är.

I ett lufttätt hus skapas ett positivt tryck inuti huset genom att trycka in den filtrerade luften i huset som gör att inneluften flyttar ut. Men i dragiga hus finns det för många luckor och läckagepunkter – ventilationssystemet kommer att vara mindre effektivt för att trycksätta rummen för att tvinga ut luft.

De flesta system är försedda med filter – kvaliteten på luften som kommer in i huset beror på filtertypen och om du regelbundet byter eller rengör filter.

Ventilationssystem ska föra in frisk luft utifrån in i huset. Takutrymmen kan vara förorenade av damm, mögel och ohyra, eller till och med farliga partiklar som asbest från asbestcementtak eller plåtbeklädnad.

En rapport från 2016 för BRANZ angav att takbaserade system inte får installeras i hem med asbesttakbeklädnad, och de med sådana system bör ha dem avaktiverade av hälsoskäl.

Balanserade tryck- och värmeväxlingsventilationssystem

Balanserade tryck- och värmeväxlare stockholm ventilationssystem är särskilt lämpliga för bostäder i kallare områden i landet, förutsatt att de redan är väl uppvärmda och någorlunda lufttäta.

Dessa system har två fläktar: en insugsfläkt som tillför frisk utomhusluft i huset genom flera takventiler, och en frånluftsfläkt som tar gammal, fuktig luft inifrån huset och släpper ut den till utsidan. En luft-till-luft värmeväxlare (vanligen i takutrymmet) överför värme från inneluften till den inkommande friskluften utifrån under de kallare delarna av året. På så sätt återvinns det mesta av värmen, vilket minskar din uppvärmningsräkning.

För att ventilera effektivt behöver dessa system utlopp i flera rum, eller luckor eller ventiler i innerdörrar, så att luft kan strömma genom alla delar av huset mellan insug och utlopp. För att vara effektivt bör huset vara ganska lufttätt så att nästan all ventilationsluft passerar genom värmeväxlaren, snarare än att den läcker ut genom drag. Systemets effektivitet beror på att de åkande använder och underhåller dem korrekt.

Självdragsventilation

Självdragsventilation ger en unik ventilationslösning för höghus i stadsområden som Stockholm. Dessa enheter kan byggas och levereras som ett komplett system. Alternativt kan de byggas och skickas i modulform för att passa in i godshissar, korridorer och dörröppningar. Detta modulära tillvägagångssätt möjliggör montering på systemets avsedda plats, och undviker därigenom behovet av att dra extrema längder av kanal till taket. Vanligtvis kommer varje våning att ha sin egen fristående AC-enhet, vilket gör Självdragsventilation till en idealisk lösning för kontorsbyggnader med flera hyresgäster där ledningen kan spåra energianvändning per hyresgäst. Enheterna är vanligtvis placerade i en byggnads mekaniska rum. Därför utförs enhetsservice bakom stängda dörrar och stör inte arbetsplatsen. Enheter finns tillgängliga med fabriksförsedda kontroller,


Inga kommentarer