New Article

Vad betyder estetik inom tandvården?

 

Vad är estetisk tandvård?

Visste du att ett varmt leende har en positiv inverkan på de människor du interagerar med? Om du arbetar i servicebranschen framställer ett leende dig som en sympatisk och vänlig person, vilket förbättrar den övergripande kundupplevelsen. Utöver andra faktorer får du att se kompetent ut genom att visa ett autentiskt leende.

Tyvärr lider en stor andel vuxna av karies , vilket gör det svårt för dem att bära självsäkra leenden. Men allt hopp är inte förlorat eftersom korrekt estetisk tandvård Stockholm kan hjälpa dig att återställa ditt leende.

Funderar du på estetiska tandlösningar för att fixa ditt leende? Låt oss ta en närmare titt på vad estetisk tandvård är och hur det kan hjälpa.

tandvården


Vad estetisk tandvård handlar om

Kanske har du hört talas om det men är inte säker på vad estetisk tandvård är. Tja, det är en tandvårdsprocedur som ger dig ett leende genom att återställa flisade, slitna, missfärgade, feljusterade, trasiga och fläckiga tänder. Under proceduren kommer en kosmetisk tandläkare att arbeta med dig för att hitta den mest lämpliga behandlingsplanen.

Typer av estetisk tandvård

Idag finns det olika estetiska dentala lösningar med tandläkare som använder ett brett utbud av verktyg för att förbättra ditt leende. Nedan tittar vi på olika kosmetiska dentala lösningar, deras fördelar och vad du kan förvänta dig under varje ingrepp.

Tandimplantat

Till skillnad från tidigare dagar där tandlossning endast kunde behandlas med tandproteser och broar, behandlas idag saknade tänder med tandimplantat. Så vad är tandimplantat? Dessa är tandrotsersättningar som ger en stark grund för antingen permanenta eller avtagbara tänder.

Vad du kan förvänta dig under tandimplantation

Precis som alla andra estetiska tandingrepp kräver tandimplantat utveckling av en behandlingsplan. Planen kräver att ett team av tandläkare går samman och tar fram en individuell plan som matchar dina behov. För att kvalificera dig för ett tandimplantat behöver du:

 • Ha tillräckligt med ben för att stödja implantatet
 • Ha friskt tandkött
 • Var engagerad i Basundersökning
 • Var engagerad i att göra regelbundna tandläkarbesök
 • Om de underhålls på rätt sätt kan tandimplantat hålla en livstid.

Fördelar med tandimplantat

Tandimplantat har flera fördelar inklusive;

 • Förbättrat utseende
 • Gör det enkelt för dig att tugga
 • Förbättra ditt tal
 • Förbättra din självkänsla
 • Implantat är permanent och ger dig komfort
 • Förbättra din övergripande munhälsa

Dental faner

Även kända som dentala porslinslaminat, är dessa Estetisk tandvård lösningar designade med det enda syftet att täcka framsidan av dina tänder. Faner används för att fixa olika tandproblem inklusive;

 • Missfärgning av tänderna
 • Slitna tänder
 • Oregelbundet formade, felinriktade och ojämna tänder
 • Trasiga eller trasiga tänder
 • Tänder med mellanrum

När du bestämmer dig för att skaffa tandfasader, måste du först rådgöra med din tandläkare. Dental fanering kräver att du går igenom följande process;

Konsultation och behandlingsplanering

Du måste förklara för din tandläkare vad du förväntar dig att uppnå efter ingreppet. I detta skede gör tandläkaren en grundlig undersökning av dina tänder för att fastställa att fasad är lösningen på ditt problem . Läkarna förklarar också vad ingreppet innebär och eventuella risker med det.

Förberedelse för förfarandet

Tandläkaren förbereder dina tänder genom att ta bort cirka ½ mm av din tandemalj. Denna tjocklek är densamma som tjockleken på faner han lägger till din tandyta.

Tandläkaren gör ett avtryck av din tand, som han skickar till ett laboratorium för att användas för att göra din fanér. Det tar cirka 2-4 veckor för laboratoriet att skicka tillbaka fasaderna till tandläkarna.

Fanerlimning

Innan du permanent cementerar faner på din tand, undersöker tandläkaren om den passar dina tänder genom att placera den tillfälligt och trimma den efter behov. Efter att han är säker på att faneret passar din tand, förbereder tandläkaren tanden genom att rengöra, polera och etsa den.

För att binda slingan med din tand krävs applicering av speciell cement. Cementkemikalierna aktiveras med en speciell ljusstråle som riktas mot faneren. Tandläkaren kan be dig besöka dig efter några veckor för uppföljning och kontroll.

Fördelar med tandfasader

 • De är fläckbeständiga
 • Ge dina tänder ett naturligt utseende
 • Ger dina tänder ett vitare utseende
 • Det bästa konservativa sättet att ändra din tands färg
 • Din tandköttsvävnad tål porslin

Tandblekning

Tandblekning är en vanlig estetisk procedur som använder produkter som får dina tänder att se vitare och ljusare ut. Om du planerar att genomföra ett tandblekning procedur kan du välja att använda produkter för blekning av hemmet eller låta en tandläkare göra det.

Många människor som utför denna procedur gör det enbart för kosmetiska ändamål. Dessutom ökar ditt självförtroende att ha vitare tänder. Proceduren är dock inte utan risker och biverkningar som tandköttsirritation och tandkänslighet .

Emaljformning och konturering

Emaljformning inkluderar att göra snabba justeringar av dina tänder om du har ett litet nagg eller en grov fläck som irriterar tungan. Denna estetiska tandvårdsprocedur använder samma verktyg som används vid tandpolering under rengöring.

Proceduren tar bort en liten yta på din tand för att ge den en jämnare känsla, och det görs utan att du bedövar munnen. Den största fördelen med denna estetiska tandbehandling är att förbättra ditt leende.

Tandställning

Hängslen är estetiska dentala anordningar som används för att korrigera sneda tänder, trånga tänder eller en felinriktad käke. De är gjorda av trådar, metall eller bindningsmaterial som är fästa på dina tänder. Läkare som är specialiserade på installation av dessa enheter och justering av tänder är kända som ortodontister.

Ungdomar använder vanligtvis hängslen även om nuförtiden även vuxna använder dem. Framgångsfrekvensen för dessa estetiska tandlösningar beror på ditt behandlingsmål och åldern när du påbörjar behandlingen.

Om du vill att din tandställning ska ge önskat resultat måste du undvika att äta vissa livsmedel som kan fastna i tandställningen, sådana livsmedel inkluderar;

 • Tuggummi
 • Popcorn
 • Hårt godis

Du måste också vara försiktig med konsumtion av sockerhaltiga livsmedel när du bär tandställning eftersom dina tänder riskerar att ruttna. Se till att du betalar din ortodontist var 8:e till 10:e vecka för en kontroll.

Förbättra ditt leende med rätt estetisk tandbehandling

Där har du det, en detaljerad förklaring av vad estetisk tandvård är och de olika typerna av estetiska dentallösningar som finns. Nu är det upp till dig att välja den bästa lösningen som hjälper dig att förbättra ditt leende.

Om du vill veta mer eller letar efter en viss tandvård, besök vår hemsida för mer information. Kontakta oss också om du behöver någon form av Akut Tandvård Stockholm.


Inga kommentarer