Dis

New Article

7 experttips för att klara ditt körprov första gången

 Med förarprov förhoppningsvis på väg att börja återuppta beslutade Moneyshake att avslöja statistiken för Sveriges godkända betyg. Alla dessa tonåringar som tigger om att den tredje låsningen ska upphöra för att klara sina körprov, ja, vi har några fantastiska nyheter för dem, enligt våra resultat.



Topp fynd


  • 17-åringar är mest benägna att klara sitt körprov

  • Kvinnor är mer benägna att klara sitt körteoriprov i Sverige

  • Hanar har högre godkänt resultat än kvinnor på det praktiska körprovet i Sverige

  • riskettan handledarkurs passerar i en högre takt än våra tusenåriga elever

Vilket kön är mest sannolikt att klara sitt praktiska prov första gången?


Genom att analysera alla tidigare års data kan vi se att män i genomsnitt under de senaste 14 åren har en mycket högre procentuell godkänd andel för bil praktiskt körprov.

Det är 50 % sannolikt att män klarar sin praktik, medan kvinnor är mer benägna att misslyckas med en godkänd frekvens på endast 43 %.

De bästa och sämsta åldrarna för att klara ditt praktiska prov


Det är ingen överraskning här att de som är 17 år och yngre är mest benägna att klara sitt test första gången enligt nya uppgifter (2019/20). Vi fann att 7-åringar har en godkänd frekvens på 55,8 %.


Intressant är dock att om du är man och 26 år är du den näst bästa åldern för att klara ditt körprov första gången efter 17 års ålder. Men för kvinnor är detta 18 år.


De som är 60 år är minst benägna att klara sitt test med en godkänd frekvens på 31,3 %

Vilken ålder/kön är mest sannolikt att klara sitt teoriprov första gången?


Återigen, om du är 17 år är statistiken till din fördel, med den högsta sveriges genomslagsfrekvens på 52 %.


De 23 år är på andra plats med en rak 50/50 chans att klara detta teoriprov.


Hanarna kan vara före spelet när det kommer till bilpraktik, men damerna tar täten när det kommer till teoriprovet. Kvinnor har en teorigenomgång på 49 % och män hamnar efter med 45 %.



7 experttips för att klara ditt test


Körprovet i Sverige kan vara en skrämmande möjlighet, särskilt om det är första gången du tar det. Månaders träning leder dig till testdagen och du vill göra allt du kan för att klara.


Vi vill ge dig den bästa chansen att klara dina test när låsningen hävs, så här är våra 7 bästa tips för att få godkänt när det är dags.


1. Välj rätt körlärare/skola

2. Få rätt mängd lektioner

3. Öva utanför lektionerna

4. Träna skentestrutter

5. Lär dig "visa mig, berätta"-frågorna

6. Förstå vad större och mindre misstag är

7. Vet vilka dokument du behöver

1. Välj rätt körlärare/skola

Det finns en mängd individuella körlärare och handledarkurs upp och ner i landet. Så du har oändliga alternativ att välja mellan när det gäller att bestämma vem som ska lära dig att köra.


Det här kan vara en lika svår process som att lära sig att köra bil, speciellt om det är första gången. Men i stället för att spendera timmar av din tid online på att söka igenom recensioner av instruktörer och skolor i ditt område, varför inte börja med dina kamrater?


Fråga någon av dina vänner om de har godkänts eller fortfarande lär sig hur deras erfarenhet är/var. Om de kan rekommendera en viss individ eller företag är du redan på väg att begränsa din sökning.

2. Få rätt mängd lektioner

"Rätt mängd" är svårt att bedöma. Alla lär sig i olika takt, så att bestämma vad som är tillräckligt många lektioner för att du ska klara är vad vi vill hjälpa dig med.


Låt oss börja med vad branschen rekommenderar som en siffra för det genomsnittliga antalet lektioner som behövs för elevförare.

3. Öva utanför lektionerna

Förutom rekommenderade 47 timmars träning med en instruktör, föreslår det också ett genomsnitt på 22 timmars träning utanför dina betalda lektioner. Här kan du söka hjälp av familj och vänner, förutsatt att de är över 21 år och har haft fullt sverigekörkort i minst tre år.


Ett bra sätt att göra detta är att teckna en tillfällig försäkring på sina bilar, vilket du kan göra för en månad i taget. Var dock försiktig så att du inte använder en bil som är helt annorlunda än den du tränar i med din instruktör, eftersom det kan förvirra din inlärning.


När du har en tillfällig försäkring på plats rekommenderar vi att du kontaktar din instruktör för att ta reda på områden som de anser att du behöver mer övning på. Att göra detta kommer sannolikt att påskynda processen, eftersom du kan tillämpa det du har lärt dig i dina lektioner genom att provköra "läxor" i en annan persons bil.

4. Träna skentestrutter

Ett låtsastest är ett utmärkt sätt att simulera den äkta varans miljö. De flesta instruktörer kommer att få dig att göra minst en, om inte mer, när de är övertygade om att du kan köra till teststandard. Om du är särskilt nervös inför testdagen, kommer det troligtvis att hjälpa dig att klara dagen genom att begära ett nytt skentest.


Även om din instruktör kanske säger att du är redo för ditt körprov, kan ytterligare ett skenprov 24-48 timmar innan ditt prov vara det som ger dig extra självförtroende att klara med glans.


Din instruktör bör vara medveten om alla testrutter som kan dyka upp på din testdag. Att öva på dessa testvägar när du lär dig eller gör ett skentest kommer utan tvekan att lätta på nerverna före testet.

5. Lär dig "visa mig, berätta"-frågorna

Ett annat sätt att komma ur blocken tidigt på ditt körprov är att öva på "visa mig, berätta"-frågorna som ingår i provet.


Du kommer bara att få en fråga från "visa mig" och en från "berätta för mig" på ditt test. Men det är viktigt att memorera alla svar på varje fråga, eftersom vilken som helst av dem kan dyka upp.


Det finns 14 "berätta"-frågor och sju "visa mig"-frågor. Även om detta kan låta skrämmande, förlitar sig båda på en grundläggande kunskap om din bils funktioner som din instruktör kommer att se till att du har medan du lär dig.

6. Förstå vad större och mindre misstag är

Examinatorer kommer att beräkna om du har godkänts eller underkänts på ditt körprov genom att bedöma varje beslut du fattar mot en uppsättning kriterier som delas in i en av två kategorier: ett huvudämne eller ett mindre. Det senare anses vara ett körfel som inte är potentiellt farligt, medan det förra är ett allvarligt eller farligt fel.


För att klara ditt körprov måste du ha en poäng på mindre än 15 underåriga och inga huvudämnen. Kom ihåg att på "visa mig, berätta frågor" innan du sätter dig bakom ratten, kommer det att kosta dig en mindre om du besvarar en eller båda frågorna felaktigt, så se till att studera hela listan med potentiella frågor i förväg.

7. Vet vilka dokument du behöver

Sist men absolut inte minst, se till att du har alla nödvändiga dokument till hands när du går till testcentret.


Dessa är:


  • Körkort

  • Godkänd teoriprov

Viktigaste kursen Riskutbildning – Riskutbildning

Du behöver göra en riskutbildning – en så kallad riskutbildning innan du kan boka ditt slutprov. Denna utbildning är obligatorisk och består av två delar. Den första delen är teoretisk och kommer att lära dig om riskerna med alkohol, droger och trötthet under körning.


Den andra delen fokuserar på hastighets- och säkerhetsfrågor. Huvudaspekten i denna sektion är slirträning – den så kallade halkbanan där de kommer att testa dina köregenskaper under extrema förhållanden som isiga vägar. När det är gjort får du ett certifikat som är giltigt i 4 år.





Inga kommentarer